Menü
Konyhabútorral kapcsolatos kérdések

Konyhabútorral kapcsolatos kérdések

2018. július 24
4065

Mi az MDF ajtó ?


Az MDF egy nagyon tömör anyag. Egy pépesített, újrafeldolgozott faanyag, amit nagyan nagy nyomáson tömörítenek. Ez a poszem méretű szemcseméret és a nagy tömörség teszi lehetővé a nagyon precíz, pontos marást, megmunkálást. Ezek teszik még továbbá lehetővé a kiváló minőségű felületkezelést is. Legyen szó akár fóliázásról, festésről, vagy furnérozásról.

Előnye a tömörfával szemben: Jobban ellenáll a vetemedésnek, párának, szárasságnak.Standard szerkezet és felület a fához képest..

 

Nyílós vagy fiókos elemek a praktikusabbak?


A fióktest a szekrényen belül foglal helyet ugyan, de mégis 40%-al nagyobb a hasznos pakolótere egy fiókos szekrénynek, mint egy nyílóajtósnak. Azonnal elérhető a legbelsőbb, legtávolabbi edény, vagy bármi, amit benne tárol. Vannak persze méret korlátai is. Egy fiókos elem magassága nem nagyon növelhető egy bizonyos méret fölé, így az annál magasabb, nagyobb helyigényű dolgok, pl. magas fazék, kukta, vagy esetleg egy turmixgép, nem biztos, hogy be fog férni. Ezért célszerű valahova legalább egy ilyen ajtós szekrénynek helyet adni. Persze nem feltétlenül fontos ez, ha nincsenek ilyen eszközei, akkor elhagyható az ajtós elem.


Felnyíló vagy oldalt nyíló legyen a felsőszekrény?


Az oldalt nyíló, hagyományos elemeket, ha kinyitja, útban van, nehezebben használható, mint a felnyíló konyhabútor elemek. Ha egy felnyíló elemet kinyitunk, akkor az nincs útban a fejnek, nyugodtan pakolható.
Mindezek ellenére az oldalt nyíló ajtók sincsenek elfelejtve, sokan ragaszkodnak hozzá a hagyomány, vagy akár a design elképzelések miatt is. A modern vasalatok szinte kivétel nélkül a felnyíló szekrényekhez vannak tervezve, fejleszve. Nagyon nagy általánosságban mondható, hogy a klasszikus konyhabútorhoz tartozik a nyíló, a modern konyhabútorhoz pedig felnyíló felsőszekrény, de bőven van példa mindezek ellenkezőjére is vagy a kettő keverésére. Ennek az eldöntésére nagyon jó egy szakember segítsége, mert a praktikum és a design is könnyen elúszhat rajta.

 

Miért jobb a CORIAN® munkalap a hagyomástól?


Teljesen más kategória. A Corian egy öntött munkapultnak nevezett, illesztés nélküli munkalap. Gyakorlatilag bármilyen felületet el lehet készíteni látható illesztés nélkül, ami egy hagyományos munkalapról nem mondható el. Felülete antibakteriális, nagyon könnyen tisztítható.A mosogatómedencét illetve a csepegtetőt bele lehet önteni a saját anyagából. A Corian® egy pórusmentes felület, ami ellenáll minden konyhában használatos vegyszernek, tisztítószernek. Ha Ön vízvezetőt szeretne, akkor az egyben van a munkalappal, az is illesztés nélkül készül el. Arra is van lehetőség, hogy magasított vízvetőt használjunk, akkor az csempézés helyett felfut a felsőszekrény aljáig.

Lehet mosdómedencét illetve különböző falborításokat, asztallapokat is készíteni belőle. Érdekességként itt megnézhet néhány képet, ami megmutatja a Corian® sokszínűségét.

 

 

Mi a különbség a CORIAN® és a gránit munkalap között ?


A gránitnak nagyobb a karcállósága és a hőállósága. A Corianból viszont gyakorlatilag bármilyen és bármekkora felület elkészíthető illesztés nélkül. Nagyon nagy a színválaszéka és a színek standardak, ellentétben a gránittal. A Corianba bele lehet önteni a mosogató medencét a csepegtetővel, a gránitba nem. A vízzáró a Corian esetében illesztés nélkül egyben van a munkalappal, a gránitnál ez nem így van.

 

 

Érdemes-e szelektív szemetest beépíteni ? 


A szelektív szemétgyűjtés Magyarországon még sajnos nagyon gyerekcipóben jár. Ennek ellenére szinte minden konyhába építünk be szelektív szemetesnek valamelyik formáját. Ennek az az oka, hogy szeretnék az emberek (még ha sokszor tudat alatt is), hogy valahol elkezdődjön ez a folyamat. A tyúk-tojás probléma nem hoz áttörést ebben a kérdésben. Ha azért nem gyűjtjük kölön, mert a begyűjtés során úgyis összeöntik, vagy azért nem építik ki a szelektív feldolgozást, mert a lakosság nem akarja a szelektíven gyűjteni a szemetet.

A másik oka a szelektív szemetes egyre nagyobb népszerűségének éppen a kapacitása, mérete. Sokkal több szemét fér bele, mint egy hagyományos kukába. Az bizony kényelmes, ha nem kell sűrűn üríteni. Az is kényelmes, ha szelektíven gyűjtük a gyorsan romló, büdösödő hulladékot egy kisebb részében, és csak ezt a kicsi tárolót kell gyakrabban üríteni, a nagyobb rész ráér, ha megtelik.

Harmadik oka a használati kényelme. Ha például egy automata, lábpedállal nyithatót vásárol, nem kell vizes, koszos, zsíros kézzel a bútort megfogna, ha ki akar dobni valamit.

 

címkék: