Menü
Hogyan lehet

Hogyan lehet

2018. május 23
3198

Az otthon öltött idő legnagyobb része a konyhában zajlik. Éppen ezért ennek kialakításában fontos szempont  az esztétikum mellett, az elrendezés ,praktikusság. A tervezést érdemes időben elkezdeni.


Ebben nyújthatnak segítséget a konyhastúdiók, ahol szakemberek segítenek, a legmegfelelőbb elrendezés,harmónia megteremtésében.
A konyha ergonómiai kialakításánál több szempontot is figyelembe kell venni.

1. Gondold át ,hogy a konyhát hányan fogjátok használni ? Te magad laksz,vagy egy teljes családra kell a tároló helyet kialakítani ,pl. a fűszereknek,edényeknek ,poharaknak, lisztnek,cukornak….stb.

2. Tervezés során gondold át ,milyen konyhai berendezésekre lesz szükséged,melyet a konyhába akarsz betervezni. ( sütő,mikró,gőzpároló,hűtő,fagyasztó,kávéfőző… stb. )

3. Kényelmi szempontok: Az egyik legfontosabb  kényelmi szempont,hogy a konyha alsó elemeire ne tervezz ajtót, annak használata kényelmetlen. Biztos, hogy legbelül van az a lábas,amit használni akarsz. Érdemes ezek helyett teljes kihúzású ,fékes fiókokban gondolkodni. A fiókok különböző szélességben,mélységben készülhetnek. Teherbírásuk igen nagy ,ezért edények , élelmiszerek tárolására egyaránt alkalmasak. Fiókok használatával időt és energiát takaríthatsz meg. Hiszen, ha kihúzod egyből a kívánt tárgyhoz jutsz, s nem kell az egész szekrényt kipakolni.

4. Te vagy a háziasszony ,aki minden nap főzni fog  ? Milyen magas vagy ?  A pult magasságát a testmagasságod határozza meg. Így nem fogsz a derékfájástól szenvedni egy-egy étel elkészítése után.

5.  Magadra fogsz főzni, vagy akár több gyerekre ? Ennek függvényében gondolkodj a munkafelület kialakításakor !

6. A konyhabútorajtajának csukása – ne kapj frászt !! Biztos találkoztál már olyan konyhabútorral , melynek ajtaját be akartad csukni és a végén egy hangos dörrenéssel csapódott az ajtó. Ugye milyen zavaró ? !
Ezt egy „ csillapított zárást „ nyújtó konyhabútor esetében teljesen elkerülhető. Érdemes ilyen fiókot és ajtót választani, melybe be van építve halk csukódást biztosító mechanika.

7. Amikor már tudod ,hogy milyen konyhai berendezésekre lesz szükséged , akkor gondolkodj a konyha ergonómiai kialakítására ! Nem  túl szerencsés km-et gyalogolni egy-egy ebéd elkészítésekor !
Fontos a munkafolyamatok sorrendje –tárolás-előkészítés-feldolgozás,összeállítás-sütés,főzés.
A hűtő-mosogató-sütő egysége , az  ergonómiai háromszög,mely a konyhakialakítás alapelve.


HOGYAN LEHET „ÁLOMKONYHÁD” ?

Nem könnyű a helyzeted,ha éppen a konyhád kialakítását,vagy berendezését tervezed.
Ma már tényleg nagy a választék a konyhabútorokból. Elég csak megnézned az interneten található cégek sokaságát.
A nagy cégek is „beköltöztek” üzleteikkel kis hazánkba. Te is nap,mint nap kapod a szórólapokat postaládádba, hogy épp milyen bútorbolt nyílt,vagy épp akció van náluk ,látogass el hozzájuk ! Szinte zsong a fejed a nagy kínálattól.

Némelyik komplett konyhabútor ára egészen csábító és szépen festenek a képeken. Tökéletesek ,s az ember szíve szinte belefájdul ,hogy milyen olcsón berendezhetné konyháját.
A konyhabútor még ,ha akciós is nem olcsó mulatság !! Nagyon nem mindegy ,hogy 1 év múlva lógni fognak-e az ajtók,szorulnak-e a fiókok ? Mennyire lesz szörnyű állapotban pár év múlva. Jó, ha tudod, a sorozatban gyártott, de gyenge minőségű „olcsó” szekrények lesznek a  drágák !!!!
Nézd meg, kérdezz utána,milyen pántokat alkalmaznak,kik a gyártók !

Ezek az ajtópántok kevésbé láthatóak számodra,viszont megkeseríthetik mindennapjaidat a ezek konyhában,ha nem jól,vagy éppen nem is működnek.
A szekrények ajtajainak ,fiókjainak működését a kiváló minőségű ajtópántok és vasalatok biztosítják. ( Blum,Kesseböhmer,Hafel…stb )
Ezek a pántok hosszú ideig szolgálnak téged,( vagy nem szolgálnak) másrészt  ezek felelnek a hangtalan ajtó becsukódásért,mert egy fékező rendszert is beleépítettek.
Képzeld el, ahogyan egyik kezedben egy nagy tál van ,amit most vettél elő a szekrényből s fordulnál is az asztal felé,ekkor elég,ha kicsit „löksz” az ajtón s az magától ,hangtalanul becsukódik.
Ugyanezt mondhatjuk a fiókokról és a felnyíló vasalatokról is.

címkék: