Menü
A munkalapokról

A munkalapokról

2018. július 22
3741

A munkalap a konyhabútornak az a része,mely a legnagyobb igénybevételnek van kitéve.

10-15 éve még gyakran találkoztunk nagyon szuper konyhán egyáltalán nem szuper munkalappal.
Ma már egyre nagyobb hangsúlyt kapnak a munkafelületek egy új konyha megvásárlásánál. Előfordul már az is, hogy egy "túlméretezett" munkafelület kerül a konyhabútorra.

Ebben az esetben nem a dimenziókat jelenti a túlméretezés, hanem egy olcsóbb konyhabútorra kerül egy idő és strapaálló munkalap. Mindez azért lehetséges, mert a hamar elhasználódott és tönkrement gyengébb minőségű munkalapok helyett inkább egy több évtizedig használható munkapultra esik a választás.
Ez természetesen ár kérdése is, de egy beszélgetést követően egy konyhastúdióban az igénybevételi szokásokat felmérve, pontosan meg tudják mondani, melyik a legjobb ár-érték arány az Ön konyhájába.

A legfontosabb döntés az anyagminőség, tartósság, tisztíthatóság és az esztétikum. Azért az esztétikum utolsó a sorban, mert minden felületben és anyagban nagy a választék. Ha az anyagot eldöntöttük, biztosan találunk megfelelően harmonizáló megoldást. Persze az esztétikumhoz tartoznak az illesztési lehetőségek is, ez viszont már nagyon is fontos szempontnak tekinthető. Ha nem akarunk illesztést látni, akkor biztosan ásványi eredetű munkalapot kell választanunk mint pl. a CORIAN.

Vannak olyan esztétikai tulajdonságok is azért, amelyek nem teljesíthetőek minden anyagfajtában, mint pl. a famintás munkalapok csak laminált vagy tömörfa változatban érhetőek el.

Ezért a megfelelő munkalap kiválasztásakor ne csak az esztétikai szempontokat tartsuk szem előtt.
Fontos a karcállósága, keménysége és a vegyi anyagokkal szembeni ellenálló képessége is.

A munkalap anyagát tekintve készülhet még kvarckőből, kerámiából, ásványi anyagból, nemesacélból, tömör fából, üvegből. Láthatjuk,hogy lehetőségek egész sora áll munkalapok tekintetében is a vásárlók előtt. Mindez igény és ár kérdése csupán.


címkék: